Upozornění: Používáte zastaralý prohlížeč. Prosím změňte Váš prohlížeč za novější, jako je Chrome, Firefox nebo Microsoft Edge.

Oživení ekonomiky? Skepse mezi vývozci roste, ukázal exkluzivní globální průzkum Allianz Trade

Ceny energií budou v důsledku války na Ukrajině pro globální obchod ještě větším problémem než doposud; vývozci zároveň očekávají, že se v následujícím půl roce až roce prodlouží platební lhůty a zvýší riziko neplacení. Výrazně klesl i podíl firem, které předpokládají, že se jim letos zvýší obrat z vývozu. Vyplývá to z globálního průzkumu pojišťovny pohledávek Allianz Trade, který provedla mezi téměř 3 tisíci podniků v USA, Číně, Velké Británii, Itálii, Francii a Německu před zahájením ruské invaze na Ukrajinu a po ní.

Po loňském roce, kdy 7 z 10 vývozců zaznamenalo vyšší než očekávanou exportní výkonnost, firmy podobný trend předpokládaly i letos – celkem 94 procent z dotázaných. Ruská invaze ovšem výrazně zahýbala veškerými předpoklady. „Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení obratu z vývozu, klesl na 78 %. I když Rusko a Ukrajina nejsou pro evropské vývozce klíčovými finálními trhy, válečná situace ovlivňuje globální obchod prostřednictvím nepřímých dopadů – dodavatelské řetězce, suroviny, energie –, což zatěžuje exportní příležitosti firem,“ říká Country Manager Allianz Trade pro ČR Iva Palusková.

Firmy přitom nepřekvapivě vidí jako jeden z hlavních problémů vysoké ceny energií. Ty už loni zmiňovaly jako jednu z největších překážek, které ovlivnily vývoz. Před únorovou invazí 37 % společností očekávalo další zhoršení, po ní to bylo už 56 %. „Z výzkumu je patrné, že čím větší závislost na dovozu plynu, tím větší jsou také obavy – největší jsou v Itálii, Velká Británie a Německo následují,“ dodává Palusková.

Pesimistický výhled panuje i v otázce placení. Exkluzivní průzkum Allianz Trade ukázal, že v posledním roce se zvýšily problémy s neplacením, a to téměř u 60 procent vývozců. „Před invazí na Ukrajinu téměř jeden ze tří vývozců očekával, že se platební podmínky a riziko neplacení v roce 2022 zvýší. Po invazi očekává další zvýšení tohoto rizika v příštích šesti až dvanácti měsících více než polovina respondentů v Evropě,“ podotýká Palusková s tím, že podniky počítají i s prodloužením platebních lhůt.