Oživení ekonomiky? Skepse mezi vývozci roste, ukázal exkluzivní globální průzkum Allianz Trade

Ceny energií budou v důsledku války na Ukrajině pro globální obchod ještě větším problémem než doposud; vývozci zároveň očekávají, že se v následujícím půl roce až roce prodlouží platební lhůty a zvýší riziko neplacení. Výrazně klesl i podíl firem, které předpokládají, že se jim letos zvýší obrat z vývozu. Vyplývá to z globálního průzkumu pojišťovny pohledávek Allianz Trade, který provedla mezi téměř 3 tisíci podniků v USA, Číně, Velké Británii, Itálii, Francii a Německu před zahájením ruské invaze na Ukrajinu a po ní.

Po loňském roce, kdy 7 z 10 vývozců zaznamenalo vyšší než očekávanou exportní výkonnost, firmy podobný trend předpokládaly i letos – celkem 94 procent z dotázaných. Ruská invaze ovšem výrazně zahýbala veškerými předpoklady. „Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení obratu z vývozu, klesl na 78 %. I když Rusko a Ukrajina nejsou pro evropské vývozce klíčovými finálními trhy, válečná situace ovlivňuje globální obchod prostřednictvím nepřímých dopadů – dodavatelské řetězce, suroviny, energie –, což zatěžuje exportní příležitosti firem,“ říká Country Manager Allianz Trade pro ČR Iva Palusková.

Firmy přitom nepřekvapivě vidí jako jeden z hlavních problémů vysoké ceny energií. Ty už loni zmiňovaly jako jednu z největších překážek, které ovlivnily vývoz. Před únorovou invazí 37 % společností očekávalo další zhoršení, po ní to bylo už 56 %. „Z výzkumu je patrné, že čím větší závislost na dovozu plynu, tím větší jsou také obavy – největší jsou v Itálii, Velká Británie a Německo následují,“ dodává Palusková.

Pesimistický výhled panuje i v otázce placení. Exkluzivní průzkum Allianz Trade ukázal, že v posledním roce se zvýšily problémy s neplacením, a to téměř u 60 procent vývozců. „Před invazí na Ukrajinu téměř jeden ze tří vývozců očekával, že se platební podmínky a riziko neplacení v roce 2022 zvýší. Po invazi očekává další zvýšení tohoto rizika v příštích šesti až dvanácti měsících více než polovina respondentů v Evropě,“ podotýká Palusková s tím, že podniky počítají i s prodloužením platebních lhůt.